Himachal General Knowledge 25 MCQ

0
275

Q 1. Vyas Guffa is located at-
(A) Mandi
(B) kullu
(C) Bilaspur
(D) Chamba

Answer: C

Q 2. Kamaksha Devi Temple is located at-
(A) Karsog
(B) Baijnath
(C) Manali
(D) Palampur

Answer: A

Q 3. The famous Jakh Dhar is located in district-
(A) Kullu
(B) Bilaspur
(C) Mandi
(D) Hamirpur

Answer: D

Q 4. Rewalsar lake is situated in which district?
(A) Solan
(B) Kullu
(C) Mandi
(D) Chamba

Answer: C

Q 5. How many national Highways are there in Himachal Pradesh?
(A) Eight
(B) Nine
(C) Seven
(D) Five

Answer: A

Q 6. Mrikula Devi Temple is situated in which district of Himachal Pradesh?
(A) Una
(B) Mandi
(C) Lahaul-Spiti
(D) Kinnaur

Answer: C

Q 7. Famous Manu Temple is situated in which place?
(A) Manali
(B) Baijnath
(C) Kaza
(D) Palampur

Answer: A

Q 8. Which fruit is grown in maximum area of Himachal Pradesh?
(A) Orange
(B) Banana
(C) Mango
(D) Apple

Answer: D

Q 9. At which place of Himachal Pradesh the first radio station established?
(A) Shimla
(B) Kinnaur
(C) Una
(D) Kullu

Answer: A

Q 10. When did Himachal Pradesh Agriculture University Palampur established?
(A) 1979
(B) 1974
(C) 1978
(D) 1976

Answer: C

Q 11. Which is the most industrialized district of Himachal Pradesh?
(A) Una
(B) Solan
(C) Chamba
(D) Bilaspur

Answer: B

Q 12. Which place in Himachal Pradesh is called Mini Switzerland?
(A) Renuka
(B) Prashar
(C) Rewalsar
(D) Khajjiar

Answer: D

Q 13. At which place Sun temple is located in Himachal Pradesh?
(A) Nirath
(B) Manali
(C) Baijnath
(D) Sujanpur

Answer: A

Q 14. Famous book ‘Introduction to Himachal’ written by-
(A) O.C. Handa
(B) Dev Raj sharma
(C) P.L. Gupta
(D) S.C. Boss

Answer: B

Q 15. Which district of Himachal Pradesh has least population density?
(A) Hamirpur
(B) Una
(C) Chamba
(D) Lahaul-Spiti

Answer: D

Q 16. In which year the construction of Pathankot-Jogdindernagar narrow gauge railway line was started?
(A) 1926 AD
(B) 1927 AD
(C) 1925 AD
(D) 1924 AD

Answer: A

Q 17. Agriculture University Palampur is named after which personality?
(A) Prem Kumar
(B) Shanta Kumar
(C) Chaudhary Sarwan Kumar
(D) D.P.Mishra

Answer: C

Q 18. Who was the first Chief Justice of Himachal Pradesh High Court?
(A) Mr. Justice MH Begh
(B) Mr. Justice RB Misra
(C) Mr. Justice SS Thakur
(D) Mr. Justice sanjay karol

Answer: A

Q 19. Book ‘Bilaspur Past, Present, Future’ written by-
(A) Lal Chand Prarthi
(B) M.Pali
(C) Raja Anand Chand
(D) Manmohan Singh

Answer: C

Q 20. Famous book ‘Over the high Passes’ written by-
(A) Krischina Nobel
(B) Lal Chand Prarthi
(C) Raja Anand Chand
(D) Dr.Bansi Ram Sharma

Answer: A

Q 21. Famous book ‘Kinnor Lok Sahitya’ written by-
(A) R.C. Pal
(B) Dr. Padam Chand
(C) Dr. Bansi Ram Sharma
(D) J.P.H Vogal

Answer: C

Q 22. Famous book ‘Kullvi Lok Sahitya’ written by-
(A) Krischina Nobel
(B) Dr. Padam Chand
(C) Dr. Bansi Ram Sharma
(D) Manmohan Singh

Answer: B

Q 23. Famous book ‘Sirmour Lok Sahitya’ written by-
(A) Kishori Lal vaidya
(B) Ban Bhatt
(C) Dev Raj sharma
(D) Dr.Bansi Ram Sharma

Answer: D

Q 24. Which is the only broad gauge railway line in Himachal Pradesh? –
(A) Pathankot-jogindernagar
(B) Una-Nangal
(C) kalka-Shimla
(D) None of These

Answer: B

Q 25. Jamthal tank is located at-
(A) Bilaspur
(B) Chamba
(c) Una
(D) Hamirpur

Answer: A

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments