Important MCQ of MS Office for competitive exams

0
250

Below is the list of 25 MCQ which are very important for competitive exams point of view, specifically for upcoming Office assistant (IT) of HPSSB, Hamirpur, Himachal Pradesh. These questions will cover topic from computer, MS word, MS Office. They are equally important for any job exam’s where computer knowledge questions are asked.

1. Background colour on a document is not visible in ?

(a) Web layout view
(b) Print Preview
(c) Reading View
(d) Print Layout view

Answer: (b)

2. Typeface option will come under which menu ?

(a) Edit
(b) View
(c) Format
(d) Tools

Answer: (c)

3. What is landscape mode in MS Word?

(a) Font style
(b) Paper style
(c) Page layout
(d) page orientation

Answer: (d)

4. Which of the following is not a font style in MS office ?

(a) Bold
(b) Subscript
(c) Italic
(d) Regular

Answer: (b)

5. What is a portion of a document in which you set certain page formatting options ?

(a) Page Setup
(b) Page
(c) Section
(d) Document

Answer: (c)

6. Which of the following is not available on the Ruler of MS Word screen ?

(a) Center Indent
(b) Right Indent
(c) Left Indent
(d) Tab stop box

Answer: (a)

7. What is the Short cut key for line break?

(a) CTRL + Enter
(b) Alt + Enter
(c) Shift + Enter
(d) Space + Enter

Answer: (c)

8. How will MS Word will respond in repeated word ?

(a) A Red wavy line under the repeated word
(b) A Green wavy line under the repeated word
(c) A Blue wavy line under the repeated word
(d) None of the above

Answer: (a)

9. Which of the following shortcut key is use to open save as dialog box?

(a) F4
(b) F12
(c) F7
(d) F1

Answer: (b)

10. Which file is responsible to start MS Word ?

(a) Win.exe
(b) Sys.exe
(c) Office.exe
(d) Winword.exe

Answer: (d)

11. Which shortcut key is use to align a text as justify ?

(a) Alt+A
(b) Ctrl+C
(c) Ctrl+J
(d) Ctrl+Alt+A

Answer: (c)

12. Which is not a type of margin ?

(a) Top
(b) Right
(c) Center
(d) Bottom

Answer: (c)

13. To keep track of different editions of a document which feature we will use ?

(a) versions
(b) tracks
(c) editions
(d) codes

Answer: (a)

14. How to use Format Painter multiple times ?

(a) By Click on Lock Format Painter Icon
(b) Format Painter cannot be use multiple times
(c) By Double Click on the Format Painter Icon
(d) None of above

Answer: (c)

15. Which shortcut will we use to make text Italic ?

(a) Ctrl+U
(b) Ctrl+I
(c) Alt+A
(d) Shift+Alt+I

Answer: (b)

16. What is the use of bookmarks ?

(a) To correct the spellings.
(b) To jump to a specific location in the document
(c) To ignore spelling mistakes
(d) To save alignments as it is.

Answer: (b)

17. Which feature is used to replace straight quotes with smart quotes as you type ?

(a) Auto Correct as you type
(b) Auto Ignore as you type
(c) Auto Change as you type
(d) Auto Format as you type

Answer: (d)

18. On which page the header or the footer is printed by default ?

(a) every page
(b) first page
(c) last page
(d) none

Answer: (a)

19. Which of the following toolbar is use to change font style ?

(a) Options
(b) View
(c) Formatting
(d) None of above

Answer: (c)

20. What is smallest and largest available font on formatting toolbar ?

(a) Smallest 8 and Largest 70
(b) Smallest 8 and Largest 72
(c) Smallest 5 and Largest 70
(d) Smallest 5 and Largest 72

Answer: (b)

21. To spell check which function key you will press ?

(a) F2
(b) F6
(c) F11
(d) F7

Answer: (d)

22. What is Macro ?

(a) Small programs created in MS-Word to automate repetitive tasks by using VBA
(b) Type of low level programming language
(c) Type of high level programming language
(d) Small add-on programs that are installed afterwards if you need them

Answer: (a)

23. Which among following can be a vertical separation between columns ?

(a) Header
(b) Margin
(c) Padding
(d) Gutter

Answer: (b)

24. Which of following line spacing is invalid ?

(a) Single
(b) Double
(c) Triple
(d) Multiple

Answer: (c)

25. Which among following is correct extension of excel files ?

(a) .docx
(b) .xls
(c) .doc
(d) .gif

Answer: (b)

Practice question:-

Q. What we call to that character which is raised and smaller above the base line ?

(a) Quotient
(b) Smaller
(c) Superscript
(d) None of the above.

Please comment your answer in comment section.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments