Computer Fundamental MCQ

0
277

The below 15 MCQs of computer fundamental will enhance your computer knowledge which is very important for upcoming govt job exam.

1. A network of computers and other devices that is confined to a relatively small space is called?

(A) Wide Area Network

(B) Local Area Network

(C) Global Network

(D) Peer-to-Peer Network

Answer: (B)

2. Every computer connected to the Internet is identified by a unique four-part string, known as ?

(A) IP address

(B) Host name

(C) Domain name

(D) None of the above

Answer: (A)

3. Which of the following retains the information it’s storing when the power to the system is turned off?

(A) CPU

(B) ROM

(C) RAM

(D) DIMM

Answer: (B)

4. ENIAC was the first general-purpose electronic computer. ENIAC stands for

(A) Electronic Network Interactive Analytic Computer

(B) Electronic Numerical Integrator and Computer

(C) Electronic Network Integrated Analytical Computer

(D) Electronic Numerical Integrated Automatic Computer

Answer: (B)

5. Which of the following statement is correct?

(A) 1 KB = 1024 bytes

(B) 1 MB = 2048 bytes

(C) 1 MB = 1000 kilobytes
(D) 1 KB = 1000 bytes

Answer: (A)

6. USB is a device used to store data and what is USB full form?

(A) Unlimited Service Band

(B) Unlimited Serial Bus

(C) Universal Serial Bus

(D) Universal Service Bus

Answer: (C)

7. Identify the device through which data and instructions are entered into a computer

(A) Software
(B) Output device
(C) Input device
(D) Memory

Answer: (C)

8. Arrange in ascending order the units of memory TB, KB, GB, MB

(A) TB>MB>GB>KB
(B) MB>GB>TB>KB
(C) GB>MB>KB>TB
(D) TB>GB>MB>KB

Answer: (D)

9. Name of the screen that recognises touch input is

(A) LED screen
(B) Point Screen
(C) Touch Screen
(D) Android Screen

Answer: (C)

10. The output shown on the computer monitor is called

(A) VDU
(B) Hard Copy
(C) Soft Copy
(D) Screen Copy

Answer: (C)

11. Eight Bits make up a

(A) byte
(B) kilobyte
(C) megabyte
(D) None

Answer: (A)

12. Which one is the result of the output given by a computer

(A) Excursion
(B) Information
(C) Data
(D) Instruction

Answer: (B)

13. Which one of these also known as read/write memory ?

(A) ROM
(B) RAM
(C) DOM
(D) DVD

Answer: (B)

14. The printed output from a computer is called

(A) Copy
(B) Soft Copy
(C) Paper
(D) Hard Copy

Answer: (D)

15. What do you call a computer on a network that requests files from another computer?

(A) A client
(B) A Host
(C) A Server
(D) A Router

Answer: (A)

Practice Question:-

Q. Hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system.

(A) Peripheral
(B) Highlight
(C) Component
(D) Accessory

Please comment your answer in comment section.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments