Computer Basics General Knowledge MCQ

0
357

1. RAM is also called as

(A) Virtual memory
(B) Volatile memory
(C) Non volatile memory
(D) Cache memory

Answer: (B)

2. ____ has the shortest access times.

(A) Virtual Memory
(B) Secondary Memory
(C) Cache Memory
(D) All of the above

Answer: (C)

3. Cache memory acts between

(A) CPU and Hard disk
(B) RAM and ROM
(C) CPU and RAM
(D) All of these

Answer: (C)

4. Analog computer works on the supply of

(A) Physical strength
(B) Natural strength
(C) Magnetic strength
(D) Continuous electrical pulses

Answer: (D)

5. A terminal having local processing capability is

(A) AI
(B) KIPS
(C) Intelligent terminal
(D) Optical terminal

Answer: (C)

6. Which parts of the computer were is used for calculating and comparing?

(A) ALU
(B) Modem
(C) Control unit
(D) Disk unit

Answer: (A)

7. Program execution time would be minimum if the programs are written in

(A) Assembly language
(B) High level language
(C) Machine language
(D) None of the above

Answer: (C)

8. A program used to detect overall system malfunction is

(A) System diagnostics
(B) Utilities
(C) System analysis
(D) System software

Answer: (A)

9. Backup and recovery procedures are primarily implemented to

(A) To provide data redundancy
(B) Handle the contingency when a file gets corrupted
(C) To show different versions of data and programs
(D) All of these

Answer: (B)

10. An internet like network within a company. The best fit will be

(A) Intranet technology resources
(B) Applications of intranets
(C) Intranets
(D) Extranets

Answer: (C)

11. An adder in which the bits of the operands are added one after another is

(A) Serial adder
(B) Half-adder
(C) Full-adder
(D) None of the above

Answer: (A)

12. A device that transmits messages in verbal form is

(A) Audio response unit
(B) Magnetic tape
(C) Card punch
(D) Audit trail

Answer: (A)

13. The time taken for the read/write head to move to the correct track on the magnetic disk is called

(A) Approach time
(B) Seek time
(C) Epoch delay
(D) Latency delay

Answer: (B)

14. The fastest type of memory from the following list is

(A) Bubble memory
(B) Tape
(C) Disk
(D) Semiconductor memory

Answer: (D)

15. How many bits can be stored in the 8K RAM?

(A) 4000
(B) 4096
(C) 8000
(D) 8192

Answer: (D)

Practice Question:-

Q. What is the main folder on a storage device called?

(A) Device driver
(B) Root directory
(C) Interface
(D) Platform

Please comment your answer in comment section.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments