Computer fundamental MCQ

0
347

1. Who co-created the UNIX operating system in 1969 with Dennis Ritchie?

(A) Bjarne Stroustrup
(B) Steve Wozniak
(C) Ken Thompson
(D) Niklaus Wirth

Answer: C

2. What does EPROM stand for?

(A) Electric Programmable Read Only Memory
(B) Erasable Programmable Read Only Memory
(C) Evaluable Programmable Random Optic Memory
(D) Every Person Requires One Mind

Answer: B

3. What’s a web browser?

(A) A kind of spider
(B) A computer that stores WWW files
(C) A person who likes to look at websites
(D) A software program that allows you to access webpages

Answer: D

4. Computers calculate numbers in what mode?

(A) Decimal
(B) Octal
(C) Binary
(D) None of the above

Answer: C

5. The letters, “DOS” stand for:

(A) Data Out System
(B) Disk Out System
(C) Disk Operating System
(D) Data Operating System

Answer: C

6. What is the difference between the Internet and an intranet?

(A) One is public, the other is private
(B) One is safer than the other
(C) One can be monitored, the other can’t
(D) None of the above

Answer: A

7. Which was an early mainframe computer?

(A) ENIAC
(B) UNIC
(C) BRAINIA
(D) FUNTRIA

Answer: A

8. Which of the following is not a programming language?

(A) Basic
(B) Java
(C) Turing
(D) C++

Answer: C

9. What would you use for immediate, real-time communication with a friend?

(A) Instant Messaging
(B) E-Mail
(C) Usenet
(D) A mailing list

Answer: A

10. What kind of data can you send via attachment by e-mail?

(A) Audio
(B) Pictures
(C) Video
(D) All of the above

Answer: D

11. Main circuit board in a computer is:

(A) Decoder
(B) Highlight
(C) Select
(D) Mother board

Answer: D

12. ISP stands for:

(A) Internet Survey Period
(B) Integrated Service Provider
(C) Internet Security Protocol
(D) Internet Service Provider

Answer: D

13. The “http” you type at the beginning of any site’s address stands for:

(A) HTML Transfer Technology Process
(B) Hyperspace Terms and Tech Protocol
(C) Hyperspace Techniques & Tech Progress
(D) Hyper Text Transfer Protocol

Answer: D

14. Which of the following operating systems is produced by IBM?

(A) OS-2
(B) Windows
(C) DOS
(D) UNIX

Answer: A

15. The first web server was built in:

(A) 1990 in Geneva, Switzerland
(B) 1985 in Berkeley, California
(C) 1988 in Cambridge, Massachusetts
(D) 1947 in Birmingham, UK

Answer: A

Practice Question:

Q. Which of the following word processors came first?

(A) Word Perfect
(B) Lotus Notes
(C) MS Word
(D) Word Star

Please comment your answer in comment section below.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments