Computer Basic and Operating System

0
372

1. Which of the following is not an operating system?

A. Windows
B. Linux
C. Oracle
D. DOS

Answer: C

2. What is the maximum length of the filename in DOS?

A. 4
B. 5
C. 8
D. 12

Answer: C

3. When was the first operating system developed?

A. 1948
B. 1949
C. 1950
D. 1951

Answer: C

4. What else is a command interpreter called?

A. prompt
B. kernel
C. shell
D. command

Answer: C

5. What is the full name of FAT?

A. File attribute table
B. File allocation table
C. Font attribute table
D. Format allocation table

Answer: B

6. BIOS is used?

A. By operating system
B. By compiler
C. By interpreter
D. By application software

Answer: A

7. What is the mean of the Booting in the operating system?

A. Restarting computer
B. Install the program
C. To scan
D. To turn off

Answer: A

8. When does page fault occur?

A. The page is present in memory.
B. The deadlock occurs.
C. The page does not present in memory.
D. The buffering occurs.

Answer: C

9. When you delete a file in your computer, where does it go?

A. Recycle bin
B. Hard disk
C. Taskbar
D. None of these

Answer: A

10. Which is the Linux operating system?

A. Private operating system
B. Windows operating system
C. Open-source operating system
D. None of these

Answer: C

11. What is the full name of the DSM?

A. Direct system module
B. Direct system memory
C. Demoralized system memory
D. Distributed shared memory

Answer: D

12. What is bootstrapping called?

A. Cold boot
B. Cold hot boot
C. Cold hot strap
D. Hot boot

Answer: A

13. If the page size increases, the internal fragmentation is also..?

A. Decreases
B. Increases
C. Remains constant
D. None of these

Answer: B

14. Which of the following is a single-user operating system?

A. Windows
B. MAC
C. Ms-Dos
D. None of these

Answer: C

15. The size of virtual memory is based on which of the following?

A. CPU
B. RAM
C. Address bus
D. Data bus

Answer: C

16. Which of the following is not application software?

A. Windows 7
B. WordPad
C. Photoshop
D. MS-excel

Answer: A

17. Which of the following supports Windows 64 bit?

A. Window XP
B. Window 2000
C. Window 1998
D. None of these

Answer: A

18. Which of the following operating systems does not support more than one program at a time?

A. Linux
B. Windows
C. MAC
D. DOS

Answer: D

19. Who provides the interface to access the services of the operating system?

A. API
B. System call
C. Library
D. Assembly instruction

Answer: B

20. Who among the following can block the running process?

A. Fork
B. Read
C. Down
D. All of these

Answer: D

21. Which of the following does not interrupt the running process?

A. Timer interrupt
B. Device
C. Power failure
D. Scheduler process

Answer: D

22. Which of the following is group of programs?

A. Accessories
B. Paint
C. Word
D. All of above

Answer: A

23. Which of the following is an example of a Real Time Operating System?

A. MAC
B. MS-DOS
C. Windows 10
D. Process Control

Answer: D

24. What type of commands are required to perform various tasks in DOS?

A. Internal commands
B. External commands
C. Valuable commands
D. Primary commands

Answer: B

25. Which command is used to fetch a group (.doc) of files that have just been deleted?

A. Undelete
B. Undelete/all
C. Undelete *.doc
D. All of above

Answer: C

Practice Question:

Q. Which program runs first after booting the computer and loading the GUI?

A. Desktop Manager
B. File Manager
C. Windows Explorer
D. Authentication

Please comment your answer in comment section.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments