Computer Fundamental MCQ

0
467

1. A computer network permits sharing of

A. Resources
B. Information
C. Both A & B
D. None

Answer: C

2. ATM stands for

A. Automatic Taller Machine
B. Automated Teller Machine
C. Automatic Transfer Machine
D. Automated Transfer Machine

Answer: B

3. Which technology connects computers in a small areas

A. LAN
B. MAN
C. WAN
D. None of these

Answer: A

4. _____ is a collection of point-to-point links that may form a circle

A. LAN
B. WAN
C. MAN
D. Ring topology

Answer: D

5. The ISDN inter-netwroking equipment devices are

A. Terminal Adapters (TAs)
B. ISDN Bridges
C. ISDN Routers
D. All of the above.

Answer: D

6. ATM’s networking are

A. Connectionless
B. Interconnected
C. Connection oriented
D. None of these

Answer: C

7. DHCP stands for

A. Dynamic Host Configuration Protocol
B. Digital Host Communication Provider
C. Digital Host Communication Protocol
D. Dynamic Host Communication Provider

Answer: A

8. Check sum is used for

A. Error correction
B. Error Detection
C. Both A and B
D. None of these.

Answer: B

9. The type of packet format supported by X.25 is/are as follows:

A. Control Packet
B. Data Packet
C. Both A & B
D. None of these.

Answer: C

10. ISDN stands for

A. Integrated Service Digital Network
B. Interaction System Digital Network
C. Inexpensive System Digital Network
D. Integrated System Digital Network

Answer: A

11. APR stands for

A. Address Resolution Protocol
B. Address Routing Protocol
C. Address Routing Packet
D. Address Routing Program

Answer: A

12. What is the port number for HTTP

A. 25
B. 80
C. 23
D. 21

Answer: B

13. What is the port number for SMTP

A. 25
B. 21
C. 88
D. 23

Answer: A

14. TCP is ______

A. Connection-oriented
B. Reliable
C. Both A & B
D. None of these

Answer: C

15. Ina token ring, the stations are connected to the _______

A. Logical Ring
B. Physical Ring
C. Both A & B
D. None of these

Answer: A

16. A ______ preamble is used to synchronise the receiver’s clock

A. Four-byte
B. Three- byte
C. Two-byte
D. one-byte

Answer: D

17. Network of networks in known as

A. Intranet
B. Internet
C. LAN
D. WAN

Answer: B

18. A collection of interconnected network is called

A. Internet
B. Interface
C. Intranet
D. Protocol

Answer: A

19. A number of oscillations per second of a wave is called its

A. wavelength
B. frequency
C. spectrum
D. sequence

Answer: B

20. For large network ______ topology is used

A. bus
B. ring
C. star
D. circle

Answer: C

21. What is the maximum length of STP?

A. 100 ft
B. 200 ft
C. 100 m
D. 200 m

Answer: D

22. What is the maximum data capacity of STP

A. 10 mbps
B. 100 mbps
C. 1000 mbps
D. 10000 mbps

Answer: B

23. Terminators are used in ______ topology

A. Bus
B. Star
C. Irregular
D. Ring

Answer: A

24. ______ layer decides which physical path the data should take

A. Network
B. Transport
C. Physical
D. Data Link

Answer: C

25. Which of the following task is not done by data link layer?

A. framing
B. error control
C. flow control
D. channel coding

Answer: D

Practic Question:

Q. The commonly used protocol for webpage transfer is

A. HTML
B. HTTP
C. TCP
D. WTTP

Please comment your answer in comment section.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments