Computer Fundamental – Networking and Data Communication MCQ

0
423

1. Which of these is a standard interface for serial data transmission?

A. ASCII
B. RS232C
C. 2
D. Centronics

Answer: B

2. Which of the following transmission directions listed is not a legitimate channel?

A. Simplex
B. Half Duplex
C. Full Duplex
D. Double Duplex

Answer: D

3. The location of a resource on the internet is given by its?

A. Protocol
B. URL
C. E-mail address
D. ICQ

Answer: B

4. A proxy server is used as the computer?

A. with external access
B. acting as a backup
C. performing file handling
D. accessing user permissions

Answer: A

5. Which software prevents the external access to a system?

A. Firewall
B. Gateway
C. Router
D. Virus checker

Answer: A

6. Which one of the following is the most common internet protocol?

A. HTML
B. NetBEUI
C. TCP/IP
D. IPX/SPX

Answer: C

7. Which one of the following is not a network topology?

A. Star
B. Ring
C. Bus
D. Peer to Peer

Answer: D

8. The maximum length (in bytes) of an IPv4 datagram is?

A. 32
B. 1024
C. 65535
D. 512

Answer: C

9. The IP network 192.168.50.0 is to be divided into 10 equal sized subnets. Which of the following subnet masks can be used for the above requirement?

A. 255.243.240
B. 255.255.0.0
C. 255.255.255.0
D. 255.255.255

Answer: C

10. When the mail server sends mail to other mail servers it becomes ___ ?

A. SMTP client
B. SMTP server
C. Peer
D. Master

Answer: A

11. The length of an IPv6 address is?

A. 32 bits
B. 64 bits
C. 128 bits
D. 256 bits

Answer: C

12. Which of the following address belongs class A?

A. 121.12.12.248
B. 130.12.12.248
C. 128.12.12.248
D. 129.12.12.248

Answer: A

13. Which of the following is correct IPv4 address?

A. 124.201.3.1.52
B. 01.200.128.123
C. 300.142.210.64
D. 10110011.32.16.8
E. 128.64.0.0

Answer: E

14. Which of the following IP addresses can be used as (a) loop-back addresses?

A. 0.0.0.0
B. 127.0.0.1
C. 255.255.255.255
D. 0.255.255.255

Answer: B

15. Which of the following cannot be used as a medium for 802.3 ethernet?

A. A thin coaxial cable
B. A twisted pair cable
C. A microwave link
D. A fiber optical cable

Answer: C

16. What IP address class allocates 8 bits for the host identification part?

A. Class A
B. Class B
C. Class C
D. Class D

Answer: C

17. The term IANA stands for?

A. Internet Assigned Numbers Authority
B. Internal Assigned Numbers Authority
C. Internet Associative Numbers Authoritative
D. Internal Associative Numbers Authority

Answer: A

18. Which layer of the TCP / IP stack corresponds to the OSI model transport layer?

A. Host to host
B. Application
C. Internet
D. Network Access

Answer: A

19. The term IPv4 stands for?

A. Internet Protocol Version 4
B. Internet Programming Version 4
C. International Programming Version 4
D. None of these

Answer: A

20. Which of the through is share the data of two computer?

A. Library
B. Network
C. Grouping
D. Integrated system

Answer: B

21. Which of the following is true with regard to the ping command?

A. Ping stands for Packet Internet Generator.
B. The ping command checks the port level connectivity between source destinations end points.
C. Ping summarizes the packet loss and round-trip delay between two IP end points.
D. The ping command activates the RARP protocol of the IP layer.

Answer: C

22. The private key in asymmetric key cryptography is kept by?

A. Sender
B. Receiver
C. Sender and Receiver
D. None of the these

Answer: B

23. In the cryptography, the sequence of the letters is rearranged by?

A. Transposition ciphers
B. Substitution ciphers
C. Both a and b
D. None of these

Answer: A

24. Which of the following methods is used to broadcast two packets on the medium at a time?

A. Collision
B. Synchronous
C. Asynchronous
D. None of the above

Answer: A

25. In specific, if the systems use separate protocols, which one of the following devices is used to link two systems?

A. Repeater
B. Gateway
C. Bridge
D. Hub

Answer: B

Practice Question:-

Q. The term WAN stands for?

A. Wide Area Net
B. Wide Access Network
C. Wide Area Network
D. Wide Access Net

Please comment your answer in comment section below.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments